Dé oplossing voor knelpuntberoepen

WorkForce helpt bedrijven aan de juiste technische profielen!

In de voortdurend evoluerende Belgische arbeidsmarkt staan veel productie-, installatie- en bouwbedrijven voor een enorme uitdaging: het vinden van gekwalificeerde professionals om essentiële technische posities in te vullen. Het uitdagende arbeidslandschap in België wordt namelijk gekenmerkt door knelpuntberoepen, waarbij vacatures vaak onvervuld blijven vanwege het gebrek aan geschikte kandidaten. In dit artikel ontdekt u de kern van knelpuntberoepen, de oorzaak, de lijst knelpuntberoepen en hoe WorkForce dé oplossing biedt voor het invullen van uw technische knelpuntberoepen!

Knelpuntberoepen betekenis

Wat betekent Knelpuntberoepen? Knelpuntberoepen zijn beroepen waar werkgevers moeite hebben met het vinden van geschikte kandidaten. Deze tekorten hebben een grote invloed op verschillende sectoren in België, voornamelijk binnen de technische industrieën. Van ingenieurs tot technici en van ICT-specialisten tot vakmensen, het vinden van gekwalificeerd personeel blijft een cruciale taak. Maar wat zijn de oorzaken van knelpuntberoepen?

Oorzaken knelpuntberoepen

Verschillende oorzaken spelen een rol bij het ontstaan van knelpuntberoepen België. Maar laat u niet afschrikken en ontdek hoe WorkForce uw bedrijf kan ondersteunen in een snel veranderende arbeidsmarkt. Wij helpen immers al meer dan 6 jaar dagdagelijks bedrijven in het efficiënt en snel plaatsen van ervaren en gekwalificeerde techniekers. 

Technologie

Eén daarvan is de snelle technologische vooruitgang, die een groeiende vraag naar gespecialiseerde vaardigheden met zich meebrengt. 

Vergrijzing

Voeg daarbij de impact van demografische verschuivingen: vergrijzing zorgt voor een uitstroom van ervaren krachten, terwijl jong talent niet snel genoeg kan instromen om dit te compenseren. 

Onderwijs

Bovendien draagt de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt bij aan dit complexe vraagstuk. 

Lijst knelpuntberoepen 2023

6 van de 10 meest hardnekkige knelpuntberoepen zijn technische functies. De nijpende tekorten aan technici bevinden zich voornamelijk in de industriële en productie sectoren, en zijn afhankelijk van 3 factoren: 

 • Kwantitatief tekort ontstaat wanneer er te weinig werkzoekenden zijn.
 • Kwalitatief tekort treedt op wanneer beschikbare werkzoekenden niet aan de vereisten voldoen, zoals ervaring of onvoldoende kennis.
 • Specifieke arbeidsomstandigheden weerhouden werkzoekenden van solliciteren zoals fysiek zware jobs of jobs met onregelmatige werktijden.

Knelpuntberoepen top 10

Afgelopen jaar werd het knelpuntberoep ‘verpleegkundige’ van zijn troon gestoten door een technische functie. Dit bevestigt opnieuw de groeiende vraag naar technische profielen. Benieuwd naar de knelpuntberoepen lijst? Lees dan snel verder!

 1. Technicus Industriële Installaties: Deze vakmannen zijn cruciaal voor het onderhoud en de reparatie van industriële machines en installaties, waardoor ze essentieel zijn voor de productieprocessen.
 2. Verpleegkundige: Met een vergrijzende bevolking neemt de vraag naar gekwalificeerde verpleegkundigen toe, zowel in ziekenhuizen als in de thuiszorgsector.
 3. Schoonmaker bij mensen thuis: In een tijd waarin hygiëne en netheid belangrijker zijn dan ooit, is er een groeiende vraag naar schoonmakers die bij mensen thuis kunnen werken.
 4. Werfleider: Als leiders op bouwplaatsen spelen werfleiders een cruciale rol bij het coördineren van bouwprojecten en het toezicht houden op de veiligheid en efficiëntie ervan.
 5. Technicus Industriële Automatisering: Met de toenemende automatisering in de industrie is er een groeiende behoefte aan technici die gespecialiseerd zijn in industriële automatiseringssystemen.
 6. Onderhoudsmecanicien: Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van machines en apparatuur, wat essentieel is om de operationele continuïteit te waarborgen.
 7. Medewerker in de Fruitteelt: In de landbouwsector is er een toenemende vraag naar geschoolde arbeiders die kunnen helpen bij het kweken, oogsten en verwerken van fruit.
 8. Boekhouder – Accountant: Met complexe fiscale regelgeving en groeiende bedrijven is er een groeiende behoefte aan ervaren boekhouders en accountants om financiële processen te beheren.
 9. Wegenwerker: Wegenwerkers zijn onmisbaar voor het onderhoud en de aanleg van wegen en infrastructuur, wat essentieel is voor een goed functionerende samenleving.
 10. Calculator Bouw: Als experts in kostenramingen en offertes spelen calculators in de bouwsector een sleutelrol bij het efficiënt houden van projectbudgetten en het waarborgen van winstgevendheid.

Hoe kan WorkForce helpen?

Ontdek de perfecte oplossing voor uw knelpuntberoepen met WorkForce! Als gespecialiseerd wervingsbureau voor technische profielen begrijpen wij de uitdagingen waarmee uw bedrijf wordt geconfronteerd. Met onze uitgebreide database van gekwalificeerde vakmensen en ons uitgebreide netwerk in de technische sector, zijn wij in staat om snel en efficiënt de ideale match te vinden voor uw bedrijf. Zo beschikken wij vandaag over meer dan 150 Engelstalige technici in België. 

Voordelen van WorkForce

Door samen te werken met WorkForce kan u als bedrijf profiteren van verschillende voordelen. 

 • Als internationaal recruteringsbureau plaatst WorkForce elk jaar zo’n 700 werknemers in verschillende technische sectoren zoals bijvoorbeeld de industrie, installatie, automotive of bouwsector. 
 • Onze 4 fulltime recruiters in Oost-Europa gaan voor u op zoek naar de geschikte profielen die aansluiten bij uw noden en wensen en vinden de juiste match voor uw bedrijf. Elke kandidaat ondergaat gedurende onze grondige selectieprocedure een persoonlijk video-interview met één van onze professionele recruiters. Zo bent u verzekerd van geschoolde en gekwalificeerde kandidaten. 
 • Door het inschakelen van onze professionele toptechnici bent u verzekerd van een continue workflow. Onze werkkrachten zijn immers direct beschikbaar en kunnen snel opstarten binnen uw bedrijf. 

Op deze manier focust u zich op uw core-business en laat u het vinden van de juiste werkkrachten over aan onze professionals. Wij zorgen voor een vlotte communicatie, efficiënte administratie en naadloze facturatie. 

Neem contact op of vraag uw technieker aan

Bent u klaar om knelpuntberoepen aan te pakken en uw team te versterken met de juiste technische profielen? Werk samen met WorkForce en ontdek hoe wij u kunnen helpen! Of u nu moeilijkheden ondervindt bij het invullen van een elektricien knelpuntberoep, loodgieter knelpuntberoep of knelpuntberoepen bouw, wij hebben de oplossing voor u. Wacht niet langer! Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons uw bedrijf naar nieuwe hoogten brengen.